Вести

ДАН СЕЋАЊА НА ЖЕНЕ ЖРТВЕ НАСИЉА У ПОРОДИЦИ

Национални дан сећања на жене жртве насиља у породици обележава се 18. маја од 2017 године, на основу одлуке Владе Републике Србије. Овај датум је установљен на иницијативу Мреже жена против насиља, у знак сећања на седам жена које су 2015 године  убијене у породичном насиљу током само три дана.

Дан сећања на жене жртве насиља је обележен и у Пироту, на Тргу испред Дома културе. Ову манифестацију подржале су више организација жена, Комисија за родну равноправност, Центар за социјални рад Пирот, Мобилни тим за инклузију Рома и Ромкиња, Регионална депонија, јавна предузећа и институције које се баве овим питањем. Подршку активностима својим присуством пружила је и начелница Пиротског округа, Драгана Тончић.

О проблему насиља треба да се разговара и оно на чему се посебно ради јесте превенција. Потребна је висока друштвена свест о овом проблему, да грађани знају да насиље у породици није само ствар породице. То су ствари које треба да се пријаве, а да насилник буде санкционисан, истакла је Милена Димитријевић, представница Комисије за родну равноправност.

Марија Васић, директорка Центра за социјални рад, изјавила је да се пријава насиља у Пироту креће око 150 случајева на годишњем нивоу, а ове године је пријављено 61 случај до сада. Позвала је на одговорност све грађане који не би смели да се оглуше у случају да примете насиље на било ком месту.

Амелија Костадиновић, чланица Комисије за родну равноправност, као и Радмила Нешић, представница Мобилног тима за инклузију Рома и Ромкиња, такође су овом приликом позвале грађане на њихову одговорност да пријаве насиље, као и значај превенције насиља над женама.

Овом приликом подељени су цегери са порукама, које је обезбедило ЈКП „Регионална депонија".