Вести

МИРОВИЋ: ЖЕЛИМО ПАРТНЕРЕ У СВИМ ЛОКАЛНИМ САМОУПРАВАМА

Министар регионалног развоја и локалне самоуправе и в. д. министра привреде, Игор Мировић, данас је у Пироту председницима девет општина и градова са југа Србије уручио решења о додели финансијских средстава за пројекте инфраструктуре.

Пројекти су обухваћени програмом „Градимо заједно” који се реализује с циљем побољшања услова за живот и рад грађана у локалним самоуправама. Укупна вредност пројеката у девет општина на југу Србије - Власотинцу, Владичином Хану, Врању, Мерошини, Трговишту, Пироту, Куршумлији, Димитровграду и Гаџином Хану је преко 637 милиона динара.

Од овог износа, преко 370 милиона динара обезбедило је Министарство регионалног развоја и локалне самоуправе из кредита Европске инвестиционе банке, а преостала средства обезбеђена су из буџета локалних самоуправа. Средствима добијеним из програма „Градимо заједно” у Пироту ће бити изграђен друмски мост на такозваном Другом прстену, који ће спојити Пазар и Тијабару. Укупна вредност ове инвестиције је око 135 милиона динара, од чега је министарство издвојило 60,6 милиона динара.

Mировић је по потписивању уговора у сали Управног округа Пирот казао да је важно да је показана снага да се без обзира на политичке разлике може сарађивати на конкретним пројектима.

– Кључна порука је да у томе немамо никакве политичке, изборне или било какве друге препреке, понашамо се крајње професионално и одговорно и желимо партнере у свим локалним самоуправама. Ранију праксу доделе уговора по чисто политичким критеријумима морамо да прекинемо – казао је је Мировић.

Он је истакао да је дужност Министарства за регионални развој и локалну самоуправу да утиче на смањивање регионалних разлика.

– У Пироту заједничким средствима градимо нови мост. Важно је да се на време припреми документација и да крајем марта или почетком априла документација буде спремна, а да у априлу крену радови. Кључна порука је да мање развијене општине морамо помагати и ми ћемо то чинити и ове године. Објавили смо и нови позив за одређена средства која ћемо, пре свега, са мање развијеним срединама инвестирати у оне пројекте који ће те средине означити као приоритетне – рекао је Мировић.