Вести

Одржана трибина борба против корупције

У организацији Савета СНС за борбу против корупције у сали Дома културе јуче је одржана трибина под називом ,,Борба против корупције”.

На трибини су говорили Угљеша Мрдић, председник Савета СНС за борбу против корупције и члан ГО СНС, Предраг Перуничић, државни секретар у Министарству омладине и спорта и члан ГО СНС и академик проф.др Костадин Пушара, потпредседник Савета СНС за борбу против корупције.

Проф.др Костадин Пушара је истакао да је корупција у претходним режимима до 2012.године у Србији била државни пројекат. - Од 2014.године када је наша Влада преузела одговорност да се избори са корупцијом, срушен је тај систем државног пројекта корупције и кренуло се у озбиљну борбу да се пре свега сви центри корупције разбију што је и учињено. Путем одређених правних аката, закона и прописа који се морају примењивати, створени су оквири за борбу против свих облика неправилности, нарочито коруптивних. То је највећи допринос ове Владе која је створила правни амбијент, владавину права, где државне институције раде свој посао, а не поједини тајкуни као што је то било у прошлости. Велики допринос дали су грађани без којих не би било могуће остварити ниједан пројекат па ни овај.

Угљеша Мрдић

Угљеша Мрдић, председник Савета СНС за борбу против корупције је рекао да је борба против корупције један од главних задатака Српске напредне странке и њеног председника Александра Вучића. -Претходних деценија корупција је била једна од највећих пошасти, највећих зала савременог српског друштва. Влада Републике Србије је то препознала 2012. и 2014. године и неће све остати на празним предизборним обећањима. Ми ћемо наставити са ефикасном и жестоком борбом против корупције и 2016.године и после изборне победе ове године. Влада Србије усвојила је Стратегију борбе против корупције и Стратегију финансијских истрага. Те две стратегије уз пратеће акционе планове су основа борбе против корупције, а шеф Владиног координационог тела је Александар Вучић. Ми на овим трибинама говоримо о томе шта су Владине институције учиниле у борби против корупције, шта конкретно функционери и сама Српска напредна странка раде у тој борби као и наш Савет, а наш задатак је и да едукујемо грађане на који начин могу да помогну у тој борби. Статистика је показала да је Србија постигла озбиљне резултате у борби против корупције што потврђују и најновија истраживања ЕУ. Важно је да грађани Србије схвате да корупција није више нормалана појава и да сви заједно морамо да се боримо.

Предраг Перуничић

Предраг Перуничић, државни секретар у Министарству омладине и спорта и члан ГО СНС је говорио о томе да се примери корупције могу наћи и у области спорта који је важна тема у друштву Србије. - Оно што смо урадили и што ћемо урадити је то да системски решавамо проблеме. Има негативних појава на стадионима, намештања утакмица, да не говоримо о различитим уговорима нарочито када су у питању деца. Има много ствари које смо затекли када смо дошли на власт и много тога што треба решити. Народни посланик и повереник СНС Пирот, Радмило Костић, најавио је борбу Српске напредне странке против корупције и на локалу након преузимања власти. - Српска напредна странка од 2012. године до данас није учествовала у локалној власти у Пироту. Ако немате полуге локалне власти тешко да можете да утичете и да користите све институције у пуном капацитету али ће у наредном периоду, када Српска напредна странка преузме одговорност за вршење власти у Пироту, једна од централних тема сигурно бити борба против корупције на нивоу локалних јавних предузећа, медија, спортских друштава. Овом темом бавићемо се у кампањи и, наравно, борићемо се против корупције када преузмемо власт. Трибина СНС о борби против корупције била је изузетно посећена, а из публике су се на ову тему чула и бројна питања.