Вести

Општинска власт неспособна да решава проблеме Пироћанаца

На последњој седници Скупштине општине Пирот која је одржана у петак 27. децембра, гласачка машина владајуће коалиције усвојила је прогрaме пословања јавних предузећа, установа и организација за 2014. годину. Oдбијен је амандман одборничке групе Српске напредне странке (СНС) да се о сваком јавном предузећу и установи расправља у оквиру посебних тачкака дневног реда. Уместо тога, настављенo је погрешна праксa да се расправа о програмима свих јавнiх предузећа стрпа у једну тачку, те се на тај начин не остави могућност одборницима да, рецимо, гласају за усвајање програма једног јавног предузећа, а буду против програма другог јавног предузећа. Такође, ово је још један начин на који власт жели да ућутка опозицију.  Одборници највеће опозиционе странке – СНС, жестоко су критиковали расипање новца од стране јавних предузећа у тренутку када велика већина грађана Пирота једва крпи крај са крајем, а број социјално угрожених повећава се из године у годину.

– Још једном смо имали прилике да видимо крајње неразумевање општинске власти за грађане Пирота. Немогуће је указати на све неправилности, промашаје и пропусте у плановима и програмима јавних предузећа за 2014. годину кроз једну тачку дневног реда. А када смо кренули аргументовано да указујемо да јавна предузећа у овом тренутку троше непримерено велика средства, дискусија је отишла у политичком првцу, што ми нисмо желели. Рецимо, 2,4 милиона динара одваја се од новца грађана Пирота за добровољно пензијско осигурање у пиротској Топлани, јавном предузећу које је губиташ. На питање одакле директору и руководству овог јавног предузећа да толика средства одваја у те сврхе и зашто су осиромашени грађани Пирота дужни да плаћају допунско пензијско осигурање радницима Топлане, одговор нисмо добили. Слична је ситуација и у „Комуналцу“, поред плате директору Бобану Толићу од око стотину хиљада динара месечно, предвиђено му је још 500.000 динара стимулације за следећу годину. Бахато се троши буџетски новац и у свим осталим јавним предузећима. И поред наших добронамерних указивања да се то исправи, јер је ситуација у Пироту изузетно тешка, дискусуија је кренула у другом правцу. Представници владајуће већине почели су да износе критике на рачун СНС на републичком нивоу и Владе Републике Србије, и то за одлуке које су донете пре ове владе, у којој је седео управо лидер УРС-а, која иначе врши локалну власт у Пироту. Локална власт, заправо, на тај начин покушава да сакрије своју неспособност и немогућност да убудуће решава проблеме грађана Пирота – казао је након седнице Димитрије Видановић, шеф одборничке групе СНС.

Након што су одборници СНС захтевали од директора јавних предузећа да се у овом тешком времену одрекну енормно високих стимулација, у њихову одбрану су стали председник општине Владан Васић и заменик председника СО Александар Ћирић и класичном заменом теза за своју неспособност и расипништво покушали да окриве Српску напредну странку и Владу Републике Србије.

Посебно гласан у овим нападима био је Александар Ћирић, који је недавно избачен из СНС, јер се приклонио владајућој коалицији мимо одлуке СНС. Иначе, Ћирић је у предизборној кампањи жестоко критиковао рад локалне власти, да би након избора зарад високе плате из буџета погазио оно што је говорио и придружио се владајућој већини, а сада добијене бенефиције одужује на тај начин што на миг председника општине безразложно напада опозицију и СНС.

 

На седници су одборници владајуће већине усвојили и анкес уговора о изградњи затвореног базена који предвиђа 30. јун 2014. године као нови рок за завршетак радова. Подсетимо, првобитни рок за заврштеак базена био је новембар 2012. године.