Вести

Општинска власт преварила мештане Рагодеша

Мештани старопланинског села Рагодеш у четвртак 3. октобра организовали су протест због тога што општинска власт није испунила обећање дато још 2010. године и асфалтирала деоницу пута до села од 1.700 метара, за коју су сами мештани прикупили 12 хиљада евра. Од пет километара пута од Темске до Рагодеша ова трећина није пресвучена новим асфалтом и у катастрофалном је стању, што знатно отежава живот у селу. Немамо воду, немамо продавницу, улична расвета је сталноу квару, лекар не долази редовно, а због лошег пута ће престати да саобраћа и аутобус, кажу мештани.

–  Ми смо 2010. године покренули иницијативу за реновирање пута, а да би почели радови село је условљено да прикупи новац од својих мештана и да се удружимо са Фондом за грађевинско земљиште. Ми смо сакупили 12.000 евра, а асфалтиран је само део пута у дужини од 1,5 километара од Рагодеша према Темској и 1,7 километара од Темске. Дато обећање да ће новим асфалтом бити пресвучена и преостала деоница од 1,7 километара ни после три године још није испуњено. Мештани Рагодеша осећају се превареним и изиграним и питају локалну власт где је прикупљени новац и шта је са датим обећањем. У неким селима су по два пута асфалтирани путеви. Да ли смо ми грађани другог реда? Да ли је то брига локалне власти за очување старопланинских села? Десетак пута смо ишли код директора Фонда, а он није желео да нас прими. Највећи проблем је настао у предизборној кампањи 2011. године када је председник општине Васић послао своје људе, међутим нико их није сачекао и чујемо да се због тога наљутио. Остварио је и лош изборни резултат и он је онда Рагодеш отписао. Ово село нема основне услове за живот јер нема воду, нема продавницу, улично осветљење је стално у квару и што је најважније немамо пут до села – каже Јевремовић.

У Рагодешу је остало стотинак, углавном, старијих мештана. Кажу да због лошег пута лекар не долази редовно у село, а страхују и да ће аутобус који саобраћа два пута недељно престати да превози путнике.

– Од уста смо одвајали паре за пут, а они га нису поправили. Ми смо стари, немамо где да идемо. Доктор дође једне среде, па друге не дође. Зими кад падне снег не може да се пробије до села – жали се осамдесетдвогодишња старица Милица Крстић.

Споменка Станковић објашњава да мештани Рагодеша „живе као у средњем веку”.

– Овде је све проблем, нема основних услова за живот. У селу су махом стари и болесни људи, а дешава се да доктор не дође и по неколико месеци. Пут је у катастрофалном стању, па аутопревозник хоће да укине линију. Кад падне снег, једва се некако пробијемо до села. Од јуна није било воде, сналазили смо се и точили воду са извора у кантама. Нема ни уличне расвете. Чим падне мрак сви се набију у кућу, јер се не види прст пред оком. Нема ни продавнице, а човек из Темске који средом доноси хлеб и остале намиринице наплаћује их папрено, па ионако мале пензије још мање вреде. Свако ко је могао побегао је из села. Остали су само стари и они који су морали, а о њима нико не брине – каже Споменка.

Шеф одборничке групе СНС у СО Пирот Димитрије Видановић присуствовао је протестном окупљању мештана Рагодеша како би им пружио подршку. Том приликом је казао да ће у оквиру својих могућности утицати код надлежних да се проблеми реше.

– Ка многим селима путеви су асфалтирани само о трошку локалне самоуправе, без учешћа мештана. Овде сте ви сами дали иницијативу и новац за пут, а пута нема. Разумемо вас када кажете да сте преварени и зато ћемо се потрудити да решимо проблем – рекао је Видановић.