Вести

Пирот добио статус града

СНС Пирот на изборе излази као јединствена и снажна Српска напредна странка. На конференцији за новинаре која је данас одржана у Повереништву СНС Пирот повереник Радмило Костић честитао је најпре грађанима наше општине добијање статуса града. - Свим грађанима Пирота у име Одбора Српске напредне странке у Пироту пре свега желим да честитам добијање статуа града. Поједини медији, а пре свега један локални радио, пренели су неке информације везано за заслуге око добијања статуса града. Због тога желим да цитирам посланика Бранислава Блажића који се ових дана често помиње у нашој јавности. Говорећи испред Посланичке групе Српске напредне странке у републичком парламенту Блажић је рекао: ,,Али, када сам поднео тај предлог само за Кикинду, премијер Александар Вучић је рекао – па добро, аргументација је потпуно на месту, али то исто можемо да кажемо и за Пирот и за Вршац. Онда сам схватио шта је то разлика у размишљању између локалног и глобалног. Такође, и посланици из Пирота, из Вршца, чинили су све и улагали максималне напоре да дају свој допринос да овакав Предлог закона дође на дневни ред“.

Костић је навео још један део Блажићевог излагања у коме се каже: ,,Подносили смо петиције, међутим, никад слуха није било. Увек се наилазило на затворена врата, увек је прва реч била – не или не може. Данас је неко друго време у Србији. Данас има ко да вас саслуша, данас има ко да вас разуме и данас има ко жели да вам помогне.“

Radmilo Kostic

Радмило Костић је говорио и о улози пиротских посланика у добијању статуса града. - Такође, још једном истичем да смо се посланици, Драган Тодоровић и ја придружили овој иницијативи. С обзиром да је   тај Предлог закона из претходног периода, нисмо могли да ставимо свој потпис али смо се са премијером и послаником Блажићем договорили да овога пута Вршац и Пирот добију статус града. Сада нисмо успели да тај статус добију и Прокупље и Бор, али постоје обећања да ће се то догодити у наредних годину дана. Без обзира на тврдње неких политичких организација из Пирота, а пре свега тог једног локалног медија, посланик Драган Тодоровић и ја смо учинили све да Пирот добије статус града иако не желимо да приписујемо својим именима заслуге за то.

Костић је појаснио и шта статус града доноси. - Оно што статус града по правилу обезбеђује је виши степен аутономије у односу на општине, затим шири круг надлежности који одговара врсти и обиму послова које град мора обављати, већи степен финансијске аутономије, што је веома важно, а односи се пре свега на врсту изворних прихода и пореза, право на слободно утврђивање стопе као и на убирање пореза. У наредном периоду појаснићемо грађанима шта статус града доноси као и велику предност у односу на општину и које друге пратеће ствари постоје. Битно је истаћи да статус града сам по себи не обезбеђује инвеститоре. У Србији има 16 градова који са статусом града нису по аутоматизму добили инвеститоре јер то зависи пре свега од агилности и од стручности локалне самоуправе и од тога да ли у њеном плану и програму постоји довођење инвеститора, како домаћих тако и страних, или се та локална самоуправа бави само пројекцијама буџета, односно, приходима и расходима. Сигуран сам да ће Српска напредна странка након локалних избора у Пироту преузети одговорност за вођење овог града и да ће тада наша преокупација и наше опредељење бити довођење правих инвеститора јер у нашој општини већ 14 година нема ниједног озбиљног инвеститора.

На конференцији за новинаре Костић је јавности представио нову начелницу Управног округа Пирот. - Госпођа Драгана Тончић је на предлог Одбора СНС уз сагласност Владе Републике Србије именована за новог начелника пиротског Округа. Овом приликом желим и да захвалим досадашњем начелнику пиротског Управног округа, господину Димитрију Видановићу, који је био наш сарадник. Он је за одлазак са овог места навео разлоге личне природе, припада групи грађана која је у једном тренутку дошла у СНС а пре десетак дана је напустила нашу странку. Новинарима се представила и нова начелница. - Провела сам 17 година у привреди, тачније у Тигру АД, донедавно као директор Функције за инвестиције а сада као координатор те исте Функције. Припала ми је велика част и са задовољством сам прихватила понуђени посао. Трудићу се да сва своја добра искуства која сам стекла пређашњим радом преточим у наш Округ како би сви грађани пиротског Округа почели да живе боље, квалитетније и срећније. Као нови начелник трудићу се да максимално оправдам поверење које ми је указано.

Драгана Тончић је рођена 1970. године у Пироту, завршила је Економски факултет у Нишу, удата је и мајка двоје деце. У сусрет предстојећим изборима повереник СНС Пирот и до распуштања Скупштине Србије посланик, Радмило Костић, рекао је да ће Српска напредна странка у Пироту показати своје јединство и најбољу листу кандидата за одборнике. - СНС у Пироту овога пута излази на изборе као чиста Српска напредна странка без икаквих групица као што један локални медиј потенцира да имамо неке фракције што су измишљотине и замајавање јавности. СНС је јединствена, представићемо Програм који ћемо понудити грађанима Пирота и за то ћемо се залагати. Са задовољством могу да кажем да ће на листи СНС на локалним изборима бити и представници ПУПС-а, Уједињене сељачке странке Србије и Покрета социјалиста који је традиционално наш партнер. Наша листа одборничких кандидта је изузетно јака, на њој су два доктора наука, три лекара специјалиста, пензионери, пољопривредници, радници и омладина а жене су заступљене у већој мери него што је то квотом предвиђено, истакао је Костић.