Вести

Погрешне одлуке власти у Пироту

На седници СО Пирот која је одржана у петак 4. октобра владајућа већина у СО Пирот, коју чине УРС, СПС, ДС и Пиротски напредњаци, одлучила је да настави са вређањем Пироћанаца. Наиме, већина је усвојила Извештај о извршењу Буџета Општине Пирот у којем се види да је власт само трошила новац свих грађана Пирота, а ништа није уложила у развој и отварање нових радних места за шта се залаже Српска напредна странка у Пироту. Одборничка група СНС, предвођена Димитријем Видановићем, оштро је критиковала поменути Извештај и оценила да је Буџет Општине Пирот потрошачки. Бобан Ранђеловић, одборник, приговорио је локалној власти да погрешно троши новац из Буџета.

     -Нећу вам овог пута говорити о томе како трошите буџетски новац на скупе аутомобиле, на стручну литературу, на репрезентацију, иако сте се ових дана жалили да неко хоће да забрани да пијете кафу. Далеко од тога, немамо ништа против кафе, али итекако имамо против ваших ноћних теревенки на службеном путу о трошку пореских обавезника. Нећу да причам ни о томе како сте Општину Пирот задужили кредитима, јер то је већ речено и свима је јасно. Желим да изразим жаљење што нисте прихватили наш предлог пре усвајања Буџета да се формира Фонд за развој привреде из кога би се субвенционисали порези на зараде. Тим путем је кренуо нови министар привреде – обратио се одборник СНС Бобан Ранђеловић председнику општине Пирот Владану Васићу.

     Највише буре изазвао је предлог СПС-а и ЈП „Градска топлана“ о повећању цене грејања за 15 одсто. Шеф одборничке групе СНС Димитрије Видановић рекао је да се оваквом одлуком покрива лоше пословање тог предузећа.

     -Изједначавањем наплате грејања по утрошку и паушално признали сте да нисте спремни на тарифни систем наплате. Само сте направили да цена поскупи за 15 одсто што представља додатан ударац на кућне буџете многих Пироћанаца – рекао је Димитрије Видановић.

     А Бобан Ранђеловић је казао да Топлана послује са губитком од 34 милиона динара, да су на крају прошле године краткорочне обавезе предузећа биле 425 милиона динара, од тога 380 из пословања, а око 50 финансијских обавеза. Наплата Топлане у току ове године може бити од 280 до 330 милиона динара.

     - То је проузроковало блокаду предузећа од 15 дана у августу ове године – рекао је Ранђеловић и питао надлежне да објасне зашто је ЈП „Градска топлана“ у тако лошој финансијској ситуацији. Међутим, одборници су остали ускраћени за одговор.

     Уследила је тачка дневног реда именовања директора јавних предузећа. Димитрије Видановић је критиковао одлуку локалне власти о именовању нових директора у четири јавна предузећа.

     -УРС и његов лидер причали су у току предизборне кампање о департизацији у јавним предузећима. Сада када је након конкурса УРС-ова власт у Пироту имала прилику да покаже да се заиста залаже за департизацију дешава се да на функцијама остају стари кадрови управо политичких партија на власти – рекао је Димитрије Видановић.

     На предлог одборничке групе СНС усвојен је амандман на одлуку о критеријумима и поступку додела средстава из Буџета Општине Пирот за финансирање и суфинансирање пројеката од јавног интереса. Амандмани су се односили на то да чланови комисије који одлучују који ће се пројекти финансирати, и са њима повезана лица, не могу бити аутори, коаутори, нити реализатори пројеката од јавног интереса.

     Такође, усвојен је и амандман да чланови комисије немају право реизбора.

Као допуну дневног реда СНС је предложила Покретање одговорности против надлежних у Општини, Дирекцији и бившем Фонду за грађевиснко земљиште због лошег квалитета штампаног бетона који се распада на Тргу пиротских ратника и Тргу пиротских ослободилаца чиме су оштећени грађани Пирота.              Владајућа већина предвођена Владаном Васићем кога СНС сматра директно одговорним за овај проблем одбацила је предлог.

     Претпоследња седница СО Пирот је била одржана 5. јула 2013. године, што говори да локална власт у Пироту користи законску могућност да у крајњи час одржи седницу СО. Ретко одржавање седница СО Пирот говори о страху владајуће коалиције од опозиције предвођене СНС-ом која је у последње време веома активна и аргументовано критикује  погрешне потезе власти. Имајући у виду да већина пиротских медија бојкотује чланове одборничке групе Српске напредне странке и да једнина прилика да се њихов глас разума чује у етру управо на седницама СО Пирот не чуди потез владајуће већине у Пироту предвођене Уједињеним регионима Србије и Владаном Васићем да користе задњи дан за одржавање седнице.