Вести

Представљен Програм за село и пољопривреду

На конференцији за новинаре данас је представљен Програм за село и пољопривреду Српске напредне странке у Пироту. Савет за пољопривреду ОО СНС Пирот је детаљно анализирао стање у свакој грани пољопривреде, уочени су кључни проблеми и на бази тих анализа направљен је план и програм, предложене су мере и активности за њихово превазилажење. О тим мерама је говорила координаторка Савета за пољопривреду ОО СНС, инжењер агрономије Мимица Костић Ђорђевић.

Мимица Костић

- Слоган Савета за пољопривреду у овој кампањи је ,,Са речи на дело-оживимо село“. Недопустиво је данас да наши произвођачи имају проблем финансирања сетве, подизања вишегодишњих засада, поштовања потребне агротехнике, а о куповини механизације да и не говоримо. Зато наши произвођачи саде неквалитетно семе, несортификоване саднице, не примењују комплетну агротехнику у смислу минералних ђубрива и употребе заштитних средстава тако да на крају добијамо ниске приносе, лош квалитет производа и ту произвођач нема профита. Српска напредна странка има решење. Имамо три готова пројекта. Довешћемо прерађиваче воћа у наш крај, довешћемо одгајиваче оваца и коза и преко уговора о јавно – приватном партерству заједно са нашим пољопривредним произвођачима организоваћемо њихову пољопривредну производњу од почетка до краја. Тако ће они имати сигуран пласман и загарантовану добит. Наши произвођачи данас плаћају закуп тезги на годишњем нивоу две хиљаде евра. Реците ми, где је ту зарада произвођача који по тој цени плаћа закуп?

Љубомир Стојановић

Српска напредна странка ће омогућити десет пута нижи закуп тезги а за наше произвођаче којима је пољопривреда основна делатност и немају друге изворе прихода, најам тезги ће бити бесплатан. У Пироту се наводњава два до три посто од укупно обрадивих површина и то су најчешће повртарске културе уз речне водотокове. Детаљном анализом смо утврдили да имамо стабилне изворе воде, имамо уске везе са министарствима у Београду и у току је израда нашег идејног пројекта за наводњавање 12 хектара површине. Помоћи ћемо нашим пољопривредним произвођачима да изаберу најбољу парцелу за најбољи усев. Урадили смо реонизацију нашег подручја на основу чега ћемо имати препоруку за произвођача на којој парцели и са којом културом ће добити најбоље производне резултате. Направићемо социјалну карту сваког газдинства понаособ јер домаћина морамо да познајемо да бисмо могли да му помогнемо. Зато смо ми овде данас сви ту, да са речи пређемо на дела!