Вести

ПРИРОДНИ РЕСУРСИ ПИРОТА СУ НЕИСКОРИШЋЕНИ!

ПРИРОДНИ РЕСУРСИ ПИРОТА СУ НЕИСКОРИШЋЕНИ!

На конференцији за новинаре у ГО СНС Пирот данас је било речи о природним ресурсима. Љубомир Стојановић, кандидат за градоначелника на листи АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ-СРБИЈА ПОБЕЂУЈЕ рекао је да су три најзначајнија стуба привреде на којима ће се базирати даљи развој Пирота пољопривреда,туризам и енергетика.

- Рационалним коришћењем расположивих ресурса на територији општине, не само што ћемо унапредити њихов одрживи развој, већ ћемо омогућити уштеде у буџету од 15 до 20 % у наредне четири године и тиме омогућити развој и осталих грана привреде.

Наша општина има веома велике, неискоришћене потенцијале, у области обновљивих извора енергије.
У погледу хидропотенцијала на располагању је преко 150 милиона киловат часова из око 50 мегавата капацитета, што је општина још пре десет година хтела да реализује преко предузећа „Пирот енерго”, али то нису умели да ураде и до сада ниједна од 38 локација за мале хидроелектране није искоришћена.

На располагању су нам велике, неискоришћене, а плодне површине у општинском власништву, на којима се могу формирати енергетски засади што би омогућило да Пирот има грејање и на биомасу, а не само на мазут, што је веома опасно у периодима све чешћих енергетских криза. Тиме би цена грејања по квадратном метру била много мања од актуелне која је као када би се грејали на струју, а то је неприхватљиво.

Љубомир Стојановић

Развојем комбинованих постројења би се ефикасно искористила отпадна маса из пољопривреде и упослило преко 500 људи.
Од соларне енергије, по чему је Пирот једна од најповољнијих локација у Србији, али потпуно неискоришћена, може се добити и до 200 милиона киловат часова годишње што је тренутна годишња потреба града за електричном енергијом.

Фонд за енергетску ефикасност је морао бити формиран још пре две године. Ми ћемо финансирати студију „Потенцијали ОИЕ на територији општине Пирот” и након увођења институције енергетског менаџмента приступити реализацији наведених циљева.

Предраг Ивановић, дипл.инж.шумарства, рекао је да наша општина има велики развојни потенцијал који је занемарен.

-Располажемо незагађеним земљиштем и теренима погодним за органску производњу хране. Имамо старопланинске пашњаке погодне за читав низ делатности – сточарство, индустрију прераде млека, меса, вуне и коже, пчеларство, лековито биље, туризам; шуме за развој дрвне индустрије, ловног и рекреативног туризма.
Ово је велики развојни потенцијал који је занемарен и у све горем стању (пример за то су пашњаци које осваја инвазивна врста клека 30%, квалитетно пољопривредно земљиште је под стрњиком итд), а није био обухваћен ниједним развојним планом Општине.

Предраг Ивановић

Битан део привредног развоја Општине покренућемо развојним пројектима који се базирају на природним ресурсима, активним учешћем и сарадњом са надлежним министарствима и привредним коморама довешћемо велике инвеститоре из ове области и подстицати развој малих привредника за које имамо заокружене пројекте.

Да гајење лековитог биља уз помоћ општинских субвенција објаснила је Јована Ицић, инжењер заштите животне средине и одборнички кандидат.

- Глобални светски тренд последњих година је узгајање лековитог биља, а стручњаци тврде да се ова грана привреде исплати чак три пута више од повртарства.
Према подацима Групације произвођача и узгајивача лековитог биља, за производњу камилице прошле године су трошкови по хектару били 600 евра, а добит 900 евра, код узгајања аниса зарада је 500 евра.

Јована Ицић

У Србији иначе постоји 40 предузећа која се баве откупом лековитог биља.
Произвођачи лековитог биља обухваћени су субвенцијама од стране државе и имају право на 6000 динара по хектару обрадивог земљишта.
С обзиром на то да у општинском Фонду за пољопривреду не постоје субвенције за узгајање лековитог биља, људи се код нас не одлучују за овај вид пољопривредне производње. Пиротски крај је погодан за узгајање лековитог биља, а да би ова грана пољопривреде заживела и код нас, неопходно је да локална самоуправа субвенционише узгајиваче који се определе за узгајање лековитог биља. Општина мора да омогући и едукације потенцијалним узгајивачима и помогне у презентацији њихове производње и откупу.