Вести

Смањена дуговања болнице

Повереништво СНС у Пироту 16. септембра одржало је конференцију за новинаре, а тема је била стање у пиротском  здравству. Координатор Савета за здравство СНС Александар С.Ћирић казао је да у српском, а самим тим и  пиротском здравству постоје озбиљни проблеми, а да је највећи број њих настао у време када је министар здравља био Томица Милосављевић. Према његовим речима, актуелна влада интезивно ради на томе да пацијентима омогући адекватан медицински третман.

- Посебно бих се осврнуо на оно што се десило са стоматологијом. Покушали су да уведу стоматологе у тржишне  токове, али им нису помогли у томе.Тако да су стоматолози широм земље, посебно у нашем Округу, незадовољни и  оштећени. Десетак и више стоматолога врло тешко примају плату и не добијају је на време - казао јеЋирић.

Директор Опште болнице Пирот др. Горан Петровић казао је да ново руководство покушава на све начине да се избори  са наслеђеним проблемима, те да је у том смислу у претходном периоду учињено много тога позитивног.

- Ново руководство успело је у претходном периоду да смањи дуговања Болнице за 6,5 милиона динара, са 88,9  колико смо затекли на 83,4 милиона динара. Просторне промене су завршене у Болници. Спојени су Очно и Ушно  одељење, а на уштрб њих Ортопедија је добила две нове собе, јер је у плану да се следеће године уведе операција  вештачких колена. Уколико добијемо сагласност министарства за увођење те методе, бићемо међу првима ван Београда  који то раде. Урологија је враћена у простор где је и била, тако да је оформљена ендоскопска сала и на тај начин  се спречавају интрахоспиталне инфекције. Завршавају се грађевински радови на јединици за палијативно збрињавање  пацијената. Болница Пирот је у склопу пројекта министарства и ЕУ међу четири болнице у Србији које спроводе  тзв.јединице за палијативно збрињавање. До краја месеца радови ће бити завршени, опрема је већ стигла, тако да ће  пацијенти у терминалним стадијумима болести бити збринути на адекватан начин. У току је и реконструкција грејања,  машинска служба и технички одсек завршавају своје обавезе, стигло је око 150 радијатора. Надамо се да ћемо  следећу грејну сезону пацијенти и ми провести у топлијим просторијама - казао је др Петровић.

Он је поново истакао и да се ова здравствена установа суочава са кадровским проблемима, због одласка  појединих лекара у пензију и недостатка специјалиста, што је последица лоше вођене кадровске политике  претходног руководства Болнице.

Др Сава Ранчић, помоћник директора Болнице за стручна питања, најавио је и нови протокол о сарадњи између Дома  здравља и Болнице, који предвиђа да пацијенти морају да имају упут Дома здравља за Пријемно одељење у Болници.

- Ради се протокол и зна се пут пацијента од одабраног лекара до стационара. Од сада ће сваки пацијент  само са упутом из Хитне службе ван радног времена моћи да се јави на Пријемно одељење. Без упута из Хитне службе  пријем неће бити могућ, осим у случају ако је пацијенту угрожен живот. Набавком опреме коју је директор поменуо  ми ћемо значајно побољшати квалитет услуга у Болници. Смањићемо листе чекања, она је већ смањена у служби за  радиологију - прецизираоје др Ранчић.