Вести

СНС Пирот обележила Међународни дан старих лица

Српска Напредна Странка Пирот данас је обележила Међународни дан старих лица. Тим поводом је у просторијама странке организовано дружење омладине СНС-а и Форума жена са члановима пензионерима и свим осталим грађанима.  Осим дружења, пензионери су након мерења крвног притиска, од троје лекара добили савете о исхрани и здравим стиловима живота, како би што квалитетније уживали у својим годинама.

Овај догађај је имао за циљ да скрене пажњу на бригу о нашим старијим суграђанима, које нажалост понекад заборављамо.

Иначе се 1. октобар, као Међународни дан старих лица, обележава од 1991. године под окриљем Уједињених нација. У Србији живи преко 1,5 милион особа старијих од 60 година, а њихови основни проблеми су сиромаштво и усамљеност. „Најстарији“ су региони Јужне и Источне Србије, где је чак 25% становништва старије од 60 година.

У данашњем, савременом друштву, постоје нажалост многобројне предрасуде у вези старих особа, односно стереотипи који се односе на дискриминацију појединца или групе људи због њихових година. Овакви ставови приказују старије људе као слабе, оне „чије је време прошло“, неспособне за рад, физички и ментално споре, са неким поремећајем или неспособношћу или као беспомоћне. Предрасуде усмерене ка старим особама служе као социјални зид између генерација.

Српска Напредна Странка Пирот се, између осталог, бори и против свих врста предрасуда и непрекидно ради на спречавању свих видова дискриминације. Уколико је данашњи догађај, макар иоле допринео томе, за нас то представља велики успех.