Вести

СНС против буџета који иде на штету привреде и сиромашних у Пироту

На данашњој седници СО Пирот као најважнија тачка усвојен је буџет за 2014. годину који ће износити милијарду и 498 милиона динара и мањи је од овогодишњег за око 145 милиона, односно за око девет одсто.

Одборничка група Српске напредне странке, која је била веома активна и на овој седници, буџет за наредну годину назвала је анемичним, будући да не предвиђа средства за развој пиротске привреде.

– Ми сматрамо да је буџет општине Пирот за 2014. годину изузетно анемичан. Том буџету недостаје свежа крв, у преносном смислу недостаје новац за развој локалне привреде. Десет година уназад локална власт се није бавила развојем привреде на конкретан начин који би уродио плодом у наредних неколико година. Одборничка група СНС, с циљем да буде конструктивна, предложила је два амандмана. Један амандман се односио на скидање 43,5 милиона динара са одређених позиција да би се обезбедила средства за изградњу бизнис инкубатора од 800 квадратних метаракоји би пословао у оквиру ЗИП центра а био изграђен у Индустријском парку. Нажалост, владајућа већина није имала слуха за овај наш предлог, што опет говори да овај буџет нимало није развојни и не доприноси напретку Пирота. Други наш амандман се односио на то да се одређена средства пренамене за социјална давања. Ове године је за социјалу намењено 65 милиона, а наредне свега 36 милиона динара. Међутим, наш предлог да 17 милиона динара пренаменимо за социјална давања није наишао на одобрење владајуће већине. Најлакше је узети новац од најсиромашнијих, и због тога критикујемо буџет за наредну годину јер није социјални. Имамо ситуацију да се и даље иде у потрошњу и неразвојне ствари, уместо да се врате средства социјали и да се уложе у развој привреде преко бизнис инкубатора – казао је на конференцији за новинаре након седнице шеф одборничке групе СНС, Димитрије Видановић.

Велику расправу изазвало је и давање сагласности на идејно решење спомен обележја у селу Суково, на који су мештани уместо раније постављене петокраке, поставили крст. Одборничка група СНС сматрала је да се не могу мимо закона мењати споменици културе, а на крају је владајућа већина изгласала компромисно решење да се поред крста на споменик постави и петокрака.

На седници је за новог директора галерије Чедомир Крстић именована Радмила Влатковић, историчар уметности. Поред осталог, одборници су усвојили измену одлуке о локалним комуналним таксама, План детаљне регулације Тигар тајерс и Одлуку о учешћу општине Пирот у трошковима смештаја ученика у домове и интернате.

Данијела Салић и Владан Ристић, одборници СНСДимитрије Видановић, Бобан Ранђеловић и Ковиљка Стаменовић, одборници СНСКовиљка СтаменовићБобан Ранђеловић