Вести

Спречити пљачку грађана Србије и раскинути уговор о приватизацији „Првог маја“

     Повереништво Српске напредне странке Пирот иницирало је и затражило од начелника Пиротског управног округа, с обзиром на апеле радника „Аха муре – Први мај“ и песимистичке наводе у медијима у вези са проглашењем стечаја словеначке „Аха Муре“, да се обрати надлежним министарствима за помоћ и стицање увида у праву ситуацију у фирми у Пироту.

     СНС сматра да је недопустиво у оваквој ситуацији да пети дан од проглашења стечаја Аха Муре у Словенији нико из локалне власти у Пироту, која је заслужна за овакву приватизацију, се не оглашавају да појасне ситуацију у којој се нашло 1.300 радника и њихове породице у Пироту.

     С циљем да некадашњи радници Првог маја, данас „Аха Муре“ не остану на улици и 6,6, милиона евра грађана Пирота и Србије са колико је СИЕПА субвенционисала наводно нова запошљавања не буде бачен и украден, СНС захтева од одговорних у локалној самоуправи да се придруже овим апелима и иницијативи код надлежних министарстава. Такође, од некадашњег министра финансија, локалне самоуправе и председника општине Пирот коме је оваква приватизација „Првог маја“ била главни адут у предизборној кампањи пре само три месеца јер се њоме хвалисао приписујући себи заслуге за то, да одговоре на следећа питања:

1. Какве обавезе према уговорима о купопродаји и са СИЕПА-ом има купац „Аха мура“ из Мурске Соботе?

2. Да ли је „Аха Мура“ формално-правно власник „Првог маја“, с обзиром на мали број испуњених обавеза из уговора о приватизацији?

3. Под којим условима је могућ раскид уговора о приватизацији како би се избегао улазак пиротске фабрике у стечајну масу?

     Упозоравамо да се у овој тешкој ситуацији за 1.300 запослених и нашу општину морају превазићи  политичке разлике и мора заборавити на убирање јефтиних политичких поена и да сви надлежни, укључујући МУП и тужилаштво, морају предузети све законом предвиђене мере у складу са законским могућностима како би се одредио начин за раскидање приватизације са „Аха Муром“ на основу непоштовања уговорних обавеза да би се спречила невиђена пљачка државе и народа.

     Уколико нема начина да се спречи да “Аха Мура -  Први мај“ постане део стечајне масе словеначког предузећа, захтевамо одговорност свих учесника у приватизацији, као и одговоре на следећа питања:

1. Како се десило то да и поред 6,6 мииона евра новца свих грађана Србије словеначки инвеститор има огроман дуг за порезе и доприносе нашој држави?

2. Како се десило то да менаџмент „Аха Муре“ у првих неколико месеци буде истовремено и менаџмент „Првог маја“а.д. и прави деобни биланс практично сам са собом?

3. Како се десило то да после привођења власнице „Аха Муре“ на информативни разговор са словеначким државним органима због ненаменског трошења тамошњих државних субвенција нико од надлежних из Србије није проверио пословање пиротског дела ове компаније?

4. Како се десило то да је „Први мај“ а.д.  био малтене приморан да финансира режијске трошкове „Аха Муре“ (грејање, техничка пара, струја, софтвери итд.) и да према том основу потражује од словеначког предузећа милионске износе?

     Узимајући у обзир све поменуте чињенице, СНС сматра да је ово једна од најгорих приватизација у Србији и да постоје бројни аргументи за раскид приватизације, с циљем спречавања невиђене пљачке државе Србије и њених грађана.