Вести

Видановић: Општинска власт нерационално троши из буџета

На седници Скупштине општине Пирот одборничка група Српске напредне странке својом активношћу још једном је показала да је једина алтернатива бахатој и расипничкој локалној власти. Одборници СНС током дискусије у вези са извршењем буџета у првих девет месеци ове године, као и његовим ребалансом указали су на нерационално трошење новца грађана Пирота, назвавши буџет потрошачким и неразвојним.

– Пуно новца се троши на репрезентације и тако више не може. Не може Скупштина општине да на репрезентацију троши милион динара, не могу председник општине и Општинско веће да троше милион и осамсто хиљада динара, не може да се купује нов аутомобил од 918.000 динара. И не говоримо то зато јер грађани то желе да чују већ зато што не сме више тако. Морамо бити свесни чињенице да већина Пироћанаца једва крпи крај са крајем, а овде локална власт показује једну изузетну бахатост – казао је, поред осталог, Димитрије Видановић шеф одборничке групе СНС Димитрије Видановић и подсетио да је председник општине Пирот због незаконитог трошења новца из буџета за 2011. годину добио кривичну пријаву од Државне ревизорске интитуције. Одборници СНС показали су и да су конструктивна опозиција тиме што су подржали одлуку већине о повећању пореза на имовину, чиме су испоштоване измене и допуне Закона о порезу на имовину, што је једна од изнуђених мера Владе Србије за излазак из економске кризе у коју су нас увеле претходне владајуће гарнитуре чију је економску политику креирао лидер УРС-а Млађан Динкић. СНС је одбацила оптужбе да је за смањење буџета локалних самоуправа крива актуелна влада, подсетивши да је управо на иницијативу Млађана Динкића средином ове године смањен порез на зараде са 12 на 10 одсто, чиме су локалне самоуправе лишене значајних средстава.

На седници је усвојен програм комасације делова катастарских општина Бериловац и Извор, а опозициона одборничка група СНС покушаће да се у наредном периоду избори за право да и њени чланови буду у подкомисијама које ће спроводити поступак комасације. Такође, на инсистирање одборничке групе СНС за следећу седницу одложено је давање сагласности на идејно решење спомен обележја у селу Суково, на коме је уместо досадашње петокраке постављен крст.